FER eller FET

(Frozen Embryo Transfer)

De æg, du i forbindelse med en IVF-behandling har fået frosset ned, kan bruges til ægoplægning (transfer). Man kan gøre det i sin naturlige eller i en stimuleret cyklus.

Kontakt os i dag

FET – Frozen Embryo Transfer

Hvis der efter befrugtningsprocessen i laboratoriet og en evt “frisk” ægoplægning er ”overskydende” embryoner af høj kvalitet, kan de fryses ned og opbevares i flydende kvælstof. Embryonerne kan senere tøs og oplægges.
Dette er både muligt i en stimuleret og i en naturlig cyklus.

Vi fryser kun embryoner, som har udviklet sig til blastocyst-stadiet.

Udvikling af embryoner

Man kan lægge ægget tilbage i embryo-stadie (dag 2-3) eller blastocyst-stadie (dag 5) – der er med andre ord tale om befrugtede æg i forskellige udviklingsprocesser (celledeling). Som nævnt, er det kun æg i blastocyst-stadiet, der kan fryses.

Det er cirka 25 % af de befrugtede æg, der udvikler sig til blastocyster. Om æggene kan dyrkes helt frem til dag 5 afhænger af din alder og antallet af de befrugtede æg.

For kvinder, der kun har få æg af ringere kvalitet, kan oplægning af de befrugtede æg på anden eller tredjedagen være at foretrække, da æggene hurtigere kommer ind i det naturlige livmodermiljø, hvor de bedst kan overleve. De overskydende æg, der udvikler sig til blastocyster, kan selvfølgelig fryses op til 5 år eller indtil kvinden bliver 46 år.

Der er en lille risiko for, at en blastocyst ikke overlever optøning, men langt de fleste klarer processen.

Hos os ligger denne succesrate ved over 95%.

 

Et eller to æg

Ved en ægoplægning træffer du en beslutning i samråd med lægen om, hvorvidt der skal lægges ét eller to æg op. Kriterierne for det er din alder, vægt, din fertilitetshistorik og eventuel sygdom eller andet, der betyder, at en tvillingegraviditet kan være farlig for dit helbred. Unge patienter som er yngre end 37 år, anbefales generelt kun ét æg i de første to forsøg.

Når ægoplægningen finder sted i en frysecyklus, beder vi dig om at underskrive et skriftligt samtykke, der bekræfter, at du tillader os optøningen. Dette samtykke skal være os senest i hænde tidligt om morgenen den dag, oplægningen finder sted.

Selve ægoplægningen er en lille procedure, som kun tager få minutter og normalt ikke er smertefuld. Ægget lægges op i livmoderslimhinden ved hjælp af et lille tyndt kateter. Du fortsætter bagefter med at anvende vaginal Progesteron og tager graviditetstesten cirka 12-14 dage efter ægoplægningen.

Der behøves ikke at holdes pause mellem forsøgene, når der er tale om fryseæg.

Hvorfor vælge Sellmer Klinik til din behandling?