FAQ

Ofte stillede spørgsmål

– Jeg har en cyklus på 28 dage, hvornår er det mest sandsynligt, at ægløsningen falder?

Svar:

De fleste inseminationer i en 28-dages cyklus laver vi omkring dag 13, men det er helt normalt at have ægløsning både på 11. dagen og 15. dagen. Man siger, at perioden fra lutealfasen til menstruation minimum skal være 12 dage, for at ægget har tid nok til at sætte sig fast.


– Skal jeg tage hormoner?

Svar:

Hormonbehandling understøtter din egen hormonproduktion, og øger dine graviditetschancer en anelse. I udgangspunktet anbefaler vi ikke hormonstimulation til sunde og raske kvinder, idet hormonbehandling kan være forbundet med bivirkninger. Den væsentligste bivirkning er risikoen for tvillingegraviditet, som er forbundet med risici for både mor og børn.

Herudover er der større risiko for cystedannelse, overproduktion af follikler (æg-blærer), samt dét ubehag, nogle kvinder oplever ved medicinen.


– Skal jeg tage ægløsningstest eller scannes for ægløsning?

Svar:

Vi har haft den samme succesrate for de kvinder, der scannes og de, som tester med ægløsningstest. Derfor er det helt op til dig, om du vælger den éne eller den anden metode.

Men er der nogle problemer med at teste for ægløsningen, er det dog altid en god ide at scanne.


– Min ægløsningstest var positiv i morges første gang jeg tissede – nu til middag har jeg taget én igen, og den er helt negativ. Hvad kan det skyldes?

Svar:

Testen er følsom for, hvor koncentreret din urin er. Hvis du tager den med den første morgenurin, kan den vise udslag for tidligt.


– Gør det ondt at blive insemineret?

Svar:

Nej, det gør ikke ondt, men det kan selvfølgelig være forbundet med et vist ubehag. Vi bruger et spekulum til at finde livmodermunden. Selvom det ikke er koldt og vi bruger det mindste, så kan det være ubehageligt. Selve inseminationen kan de fleste ikke mærke.

Efter inseminationen kan der forekomme lette smerter svarende til milde menstruationssmerter samt en lille blødning.


– Hvornår kan jeg blive insemineret efter vaccination mod Røde Hunde?

Svar:

Det kan du efter tre måneder.

Hvis du insemineres før denne periode er afsluttet, er der risiko for, at dit barn får svære misdannelser.


– Må jeg gå i svømmehallen efter inseminationen?

Svar:

Du skal som minimum vente to dage efter inseminationen med at gå i svømmehal og badekar. På denne måde minimeres infektionsrisikoen.


– Hvornår kan jeg teste for graviditet?

Svar:

Du kan teste 14 dage efter inseminationen eller den dag, din menstruation udebliver.


– Hvad er symptomerne på graviditet?

Svar:

Nogle kvinder mærker ikke, at de er gravide, mens andre meget tidligt har symptomer. Det er meget forskelligt, hvilke symptomer man mærker, men de mest almindelige er brystspændinger, murren i underlivet, brunligt udflåd og hyppig vandladning.

Mange kvinder mærker disse symptomer efter insemination, også selv om de ikke er blevet gravide.


– Hvad er endometriose?

Svar:

Hos nogle kvinder finder man livmoderslimhinden i bughulen uden for selve livmoderen. Den kan sidde i æggestokkene, på æggelederen og på tarmen. Det hyppigste symptom er kraftige underlivssmerter lige op til menstruationen. Endometriose kan også give blodfyldte cyster i æggestokkene.

Man finder endometriose hyppigere hos barnløse kvinder end hos kvinder, der har født. Man ved ikke med sikkerhed, om endometriose er årsagen til barnløshed hos disse kvinder.


– Hvad er PCOS?

Svar:

Forkortelsen står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom. For at opfylde kriterierne for PCOS skal 2 ud af følgende 3 fund være til stede:

Kvinden har lange intervaller mellem menstruationerne (over 35 dage)

På ultrascan er der mere end 10 små æg blærer i æggestokken pr. ultrascanbillede

Kvinden har akne og øget behåring eller forhøjet mandligt kønshormon i blodet

Kvinder med PCOS har problemer med ægløsningen. Ofte er de også overvægtige. Vægttab og kostændring kan ofte løse problemet. Alternativt må man stimulere æggestokkene med hormon, så der modnes et æg hver måned.