Ægløsning

En cyklus starter den første blødningsdag. Ca. 14 dage før cyklus starter, sker ægløsningen.
Nogle kvinder kan mærke, når de har ægløsning. Det er dog langtfra alle, og da bestemmelsen af det rette tidspunkt for insemination stadig kan være vanskelig præcist at fastslå, anbefaler vi på Sellmer Klinik, at du benytter ægløsningstest. Ægløsningstest reagerer over for ægløsningshormonet LH.

LH er hormonet, der foranlediger ægløsningen, og dette hormon kan måles i urinen op til og under ægløsningen.

Nogle kvinder tester positivt i et døgn mens andre kan teste positivt i 3-4 dage. Det er den første positive test, der gælder. Derfor skal du ikke fortsætte med at måle efter, at du har haft den første positive test. Det er vigtigt, at du starter med at måle, før der kommer LH i urinen således, at du har en test, der er helt negativ først. En test er positiv, hvis teststregen er ligeså farvet eller mere farvet end kontrolstregen. Husk at du skal kigge på farven, og ikke så meget på tykkelsen af stregen.

Husk, at testen er følsom for den væske, du indtager. Derfor bør du kontrollere testen igen senere på dagen, hvis du tester positiv, ved den første koncentrerede morgenurin. Det er vigtigt, at du læser brugsanvisningen, som følger med ægløsningstesten, inden du begynder at teste, men er du i tvivl om noget, kan du altid ringe til os for råd og vejledning.

Sellmer Klinik anbefaler, at du benytter dig af de ægløsningstests, som er lavet i hård plastik: enten dem der viser to streger ved positiv eller de digitale, der viser en smiley, når det er tid.

Den første positive test fortæller os, at inden for de næste 24–36 timer sker ægløsningen. Vi anbefaler, at du tester morgen og aften på en koncentreret urin, dvs. du skal ikke indtage væske ca. 2 timer før du skal teste dig, således at resultatet bliver entydigt. Den sæd, du bliver insemineret med, er aktiv i 24 timer. Med denne viden kan vi sige, at hvis testen er positiv om aftenen, skal du insemineres næste dag. Hvis testen er positiv om morgenen, skal du helst insemineres samme dag eller senest næste formiddag. Vi får nemlig det bedste resultat, hvis vi inseminerer inden for 24 timer efter positiv test, men gerne også omkring de 24 timer senere.

For at et befrugtet æg har de bedste vilkår for at sætte sig fast i livmoderen, skal der som minimum være 10 dage fra din ægløsning, til du får den næste menstruation. Hvis denne periode er kortere, bør du kontakte os.